Wat zijn etherische oliën en hoe worden ze gemaakt?

Wat zijn nu eigenlijk etherische oliën en hoe worden ze gemaakt krijg ik vaak te horen. Etherische olie is de geconcentreerde werkzame stof uit zaden, planten, bloemen, hout en andere planten materiaal. Door middel van stoomdestillatie, koude persing, oplossingen, enfleurage en andere methoden worden de oliën gewonnen worden. Planten maken etherische oliën om verschillende redenen. Ze maken ze om zich te beschermen tegen de zon, voor de aantrekking van verstuivers, voor de wering van insecten. Maar ook voor weerstand tegen microbiële aanvallen, voor bescherming tegen extreme temperaturen, voor het herstel van beschadiging door herbivoren en voor het begeleiden van de plant in periodes met weinig voedselvoorziening.

Dit zijn allemaal hele mooie eigenschappen die wij als mens ook kunnen gebruiken. Dat is de reden waarom er is uitgezocht hoe de etherische olie uit de plant vandaan kan komen. Zo kunnen wij het ook gebruiken voor mentale, fysieke en huishoudelijke doeleinden. Ik ga de meest gebruikte methoden voor het winnen van de oliën met je doornemen, zodat je kunt zien wat een intensief proces dit is.

Gemaakt door stoomdestillatie

De eerste manier is de meest gebruikte manier en werkt door middel van stoomdestillatie. Bij stoomdestillatie worden onderdelen van de plant verhit met water. De stoom, met daarin de etherische olie, wordt in een ander gedeelte van het destillatie apparaat afgekoeld. Er ontstaat daar een laag water met daarop een laag olie. Soms is de olie zwaarder dan het water en zinkt het naar de bodem. De olie wordt daarna van het water gescheiden. De geneeskrachtige werking bij deze methoden is hierbij gegarandeerd.

Gemaakt door enfleurage

De tweede manier is enfleurage. Enfleurage wordt voornamelijk bij bloemen, zoals een Jasmijn, gedaan. De bloemen worden gekneusd en op een glazen plaat gelegd die is ingesmeerd met een laagje zuiver plantaardige olie. De bloemen liggen 24 uur op de glazen plaat, waarna de bloemen de etherische olie hebben afgegeven aan de plantaardige olie. Dit proces wordt ongeveer 70 keer herhaald. De plantaardige olie is daarna geheel verzadigd met de etherische olie van de bloemen. Tenslotte wordt het vet opgelost met een hoogwaardige alcohol en blijft de etherische olie over.

Koude Persing

De derde veelgebruikte manier is het toepassen van koude persing. Deze methode wordt vaak gebruikt voor de productie van etherische olie uit citrusvruchten. Er wordt mechanische druk toegepast op het plantmateriaal, waaruit de olie geperst wordt. Vaak wordt hiervoor de schil van de vrucht gebruikt.

Nu weet je wat etherische oliën zijn en hoe ze worden gemaakt. Je weet dat het proces van bloem en plant tot een uiteindelijk etherische olie heel bewerkelijk en tijdrovend is. Van niet iedere plant of bloem zijn er veel beschikbaar. Vandaar dat het aanbod van bloemen en planten en de gebruikte methode de prijs voor een etherische olie bepalen en dat de ene olie dus duurder is dan de ander.

Alle enkelvoudige oliën (Lavendel, Jasmijn, Eucalyptus enz.) kun je hier vinden.

Alles samengestelde oliën (mix van oliën waarvan het de werking versterkt) kun je hier vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.